Skistations: één op de 8 wereldwijd zou kunnen verdwijnen!

Julie Docsterd,
27-03-2024
Tegen het einde van deze eeuw zouden de Alpen en andere grote bergregio’s hun sneeuwdek wel eens drastisch kunnen zien inkrimpen. Een recente studie van Veronika Mitterwallner van de Universiteit van Bayreuth schetst een toekomst waarin 40 % van de sneeuwdagen zouden kunnen verdwijnen. Wat zijn de gevolgen voor de skigebieden?
ski
Ben Koorengevel

Toekomst op de helling

Het onderzoek, gepubliceerd in ‘PLOS ONE’ en geschreven in samenwerking met Gregor Mathes van de Universiteit van Zürich, schetst een somber beeld voor skigebieden wereldwijd. Zeven belangrijke regio’s werden geanalyseerd, van de Europese Alpen tot de Rocky Mountains, en daaruit bleek een zorgwekkende trend. “In alle grote skigebieden wordt een aanzienlijke daling verwacht van het aantal dagen met natuurlijke sneeuwbedekking,” zegt Mitterwallner.

Alarmerende cijfers

Worst case zou één op de acht skigebieden zijn natuurlijke sneeuwdek kunnen verliezen tussen 2070 en 2100. Vooral de Europese Alpen zullen het zwaar te verduren krijgen, met een geschatte afname van het aantal sneeuwdagen met 42%, tot slechts 137 per jaar.

Economische en ecologische gevolgen

De auteurs van het onderzoek waarschuwen voor de economische gevolgen voor skigebieden, die gedwongen zouden kunnen worden om vaker kunstsneeuw in te zetten. Deze verandering zou niet alleen leiden tot een daling van de winstgevendheid, maar ook tot een verschuiving van het skitoerisme naar grotere hoogten, wat een bedreiging zou vormen voor de flora en fauna in de bergen.